2017. február 25., szombat

Jobb eredményre ösztönzik a középiskolás diákokat Zalaegerszegen

Február 1-jétől elindult egy országos szinten is egyedülálló program Zalaegerszegen, amelynek keretében szeretnék jutalmazni a zalaegerszegi középiskolás diákokat jó tanulmányi eredményükért. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be az ötletnek teret adó belvárosi kávézóban.

CafeMark néven olyan program vette kezdetét a jelen tanév második felében Zalaegerszegen, amely az országban párját ritkítja. A Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere és egy helyi vállalkozó összefogása által születhetett meg az a projekt, amely ugyan nem új keletű - néhány városban már volt ilyen magánvállalkozó indította akció -, mégis egyedülálló, hiszen egy megyeszékhely polgármestere és diákönkormányzata karolta fel azt. 
Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy Zalaegerszeg számára mindig is fontos volt, hogy támogassák az itt élő, tanuló fiatalokat, éppen ezért első szóra támogatták azt az ösztönző programot, amelyet a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat (ZVDÖK) képviselői dolgoztak ki diáktársaik jutalmazására és jobb jegyek elérésére.
Baranyai Marcell, a diákönkormányzat képviselője és a program ötletgazdája számolt be a részletekről. A félév folyamán minden 4,5 vagy afeletti átlagú bizonyítvánnyal rendelkező középiskolás diáknak három alkoholmentes italt biztosít térítésmentesen a Mimosa Lounge kávézó, így csaknem 850 tanuló élvezheti a tanév végéig munkája gyümölcsét. Céljuk, hogy egyszerre szorgalmazzák jobb jegyekre és nagyobb szorgalomra társaikat.
Azok, akik a CafeMark program feltételeinek megfelelnek, jogosultak egy igazolókártyára, amelyet a név és diákigazolványszám feltüntetésével, továbbá iskolájuk pecsétjével érvényessé is tehetnek. A kártyát diákigazolványuk felmutatása mellett február 1-jétől egészen június 16-ig válthatják be a három italra.

Az ötletgazda hangsúlyozta, hogy a program egyfajta próbajelleggel működik, ha sikeres lesz, akár hagyományteremtés céljából újraindítanák a következő tanévben is. A Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat a CafeMark programot nem csak saját városában szeretné működtetni, ezért nyitottak más diákönkormányzatokkal való együttműködésre és országos szinten is terjeszteni kívánják a kezdeményezést. Baranyai Marcell diákképviselő úgy nyilatkozott: „Amennyiben az alapmodell beváltja a hozzá fűzött ígéreteket és sikeres lesz, akkor nem látjuk akadályát annak, hogy meghonosítsuk azt más városokban sem. Ehhez is várjuk a diákönkormányzatok jelentkezését.”