2017. február 21., kedd

Greg Iles: Csontfa

„Greg Iles hátborzongatóan izgalmas, az Egyesült Államok múltjának legsötétebb fejezeteibe bepillantást engedő, briliánsan szőtt és elgondolkodtató regényében folytatódik a Lángoló keresztben már megismert szereplők története.”
A Lángoló kereszt című regény az egyik kedvencem volt 2015-ben. Amikor utánanéztem a szerző korábbi műveinek, kiderült, hogy a főszereplő Penn Cage története nem ezzel a regénnyel kezdődött, hiszen ez már a negyedik könyv. A jelenleg csak antikváriumokból beszerezhető érdekes és izgalmas trilógia (Csöndes játszma, Forgó angyal, Az ördög hajója) fontos, de nem nélkülözhetetlen előzménye a második trilógiának. A Lángoló kereszt önmagában is olvasható kötet. A Csontfa viszont közvetlen folytatása a Lángoló keresztnek, ezért csak az előzmény elolvasása után javaslom az olvasását. Úgy gondolom, hogy az első trilógia kihagyható, vagy későbbre halasztható, így akár a Csöndes játszma, akár a Lángoló kereszt lehet az első könyv az olvasásánál.
Én a Lángoló keresztet olvastam először, majd hosszú vadászat után a korábbi három kötetet. Ezek is tetszettek, így nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy érkezik következő kötet Csontfa címmel.
Miután kézhez kaptam a Csonfát, az első, ami megragadott, a mérete volt. Elképesztően vaskos példány a maga 730 oldalával. Tartottam is tőle, hogy a sok oldal közt elvész a lényeg. Alaptalanul aggódtam. Greg Iles ismét maradandót alkotott! Most is odaszegezett a könyvhöz, és a külvilágot teljesen kikapcsolva izgultam végig a történetet. Minden szempontból méltó folytatása Lángoló keresztnek.
Miközben tovább bonyolódnak a jelen történései, egyre több derül ki a múltról is. Érdekes adalékok a polgárjogi mozgalmakról, sokkoló csavarok, cselszövés, pergő akció, világpolitika és helyi hatalmi harcok a főbb jellemzői ennek a kriminek. Greg Iles most is remekül illesztette össze az összetevőket. Szerintem hideg téli estéken ideális olvasmány ez a könyv, amikor semmi szükség rá, hogy bármivel megakasszuk az olvasását. Ez a magával ragadó, izgalmas történet tökéletes elfoglaltságot ad.
Jó lenne, ha már a befejező részt is kézhez vehetném!
Fülszöveg
Penn Cage, az egykori államügyész-helyettes, Natchez polgármestere, egy szövevényes, dermesztő rémálom kellős közepén találja magát. Miután apja, Tom Cage hajdani afroamerikai ápolónője meghal, valóságos lavina indul el: a köztiszteletben álló orvos menekülni kényszerül a szinte minden sejtjében korrupt igazságszolgáltatás elől, és ő maga meg a menyasszonya, Caitlin élete is veszélybe kerül. A polgármester néhányadmagával kétségbeesetten próbálja megtalálni az apját, és akarva-akaratlanul háborút indít a Ku-Klux-Klan egyik vadhajtása, a kegyetlen Dupla Sasok ellen, akikről kiderül, hogy messze többet tudnak Tom Cage-ről, annak múltjáról, mint tulajdon felesége vagy a fia. És úgy tűnik, ez a múlt az amerikai történelem talán legnagyobb tragédiáihoz és rejtélyeihez köthető: egyenesen John F. Kennedy, Robert F. Kennedy és Martin Luther King megöléséhez.
A jó és a rossz oldalon állók által indított hajsza végül mind egy helyre vezet: a mitikus Csontfához, az egykori kivégzőhelyhez, amely több titokra deríthet fényt, mint amennyiről a néhai áldozatok hozzátartozói tudni akarnának. És minden feltárt összefüggéssel egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az olyannyira vágyott bizonyosságot csak egyvalaki adhatja meg az arra szomjazóknak: Penn Cage édesapja.
Greg Iles hátborzongatóan izgalmas, az Egyesült Államok múltjának legsötétebb fejezeteibe bepillantást engedő, briliánsan szőtt és elgondolkodtató regényében folytatódik a Lángoló keresztben már megismert szereplők története.

Adatok
  • Megjelenés: 2016. szeptember 29.
  • Terjedelem: 736 oldal
  • Méret: 137 x 215 mm
  • Kötés: füles kartonált
  • Ár: 4490 Ft
  • ISBN: 978 963 643 912 5
A Lángoló keresztről szóló írásunk itt található:
http://www.diakonkormanyzat.hu/2015/07/greg-iles-langolo-kereszt.html