2017. február 18., szombat

Tudod, kik vagyunk, mit csinálunk és mikor?

ttp://www.ujnemzedek.hu
Mit tippelsz, társaid többsége hány éves az első randi idején? Mivel tölti a szabadidejét, mennyit sportol és van-e káros szenvedélye? Szerinted tévét vagy netet nézünk többet? Mit gondolsz, mennyire erős szüleid iskolai végzettségének mintája a te életedben? Hogy érzed, mikortól leszel felnőtt? A kortársaid mikor költöznek el otthonról, és mikor kezdenek dolgozni?
88%-unk napi internethasználó, 85%-unknak van okostelefonja, 73%-unk beszél idegen nyelvet, közülünk minden 3-dikunk sportol, minden 4-dikünk házasságban él, 14%-uknak már gyermeke is született. 54%-unk dolgozik, 71%-unk ragaszkodik a családjához, ezért nem költözne külföldre, és egyre többen gondolják úgy, hogy jó Magyarországon élni.
Többségünk házasságban szeretne élni, és átlag 1,7 százalék gyermekre vágyunk. Többnyire 27–28 éves korukban tervezzük, hogy elköltözünk szüleinktől. Akiknek még nincs gyermekük, azok úgy tervezik, hogy átlagosan 28 éves korukban születik meg az első utód.
Hozzátartozik a jövőképhez az a fontos tény is, hogy nettó 238.795 forint átlagos fizetéssel lennénk elégedettek.
Mit gondoltok, mit tekintünk fontos határoknak, eseményeknek az életünkben? Talán sejted, hogy az első randit és az első önálló döntést. A második legfontosabb szint a komoly párkapcsolat, a tanulmányok befejezése, az első szakmai végzettség megszerzése és az első fizetés kézhezvétele.
Ezt sok évvel követi a saját lakásba költözés terve, aki magasabb iskolai végzettségű, úgy érzi, ezt még később érheti el.
Beszéljünk a szexről is! 70 százalékunk 16,7 éves korában kezdte a szexuális életét, de akik még előtte állnak, azok átlagosan 18,2 éves korukra tervezik a nagy eseményt.
Biztos tudni szeretnéd, kik voltak, kiknek a véleményéből, tapasztalataiból és elképzeléseikből állt össze ez a statisztika. 15 és 29 év közötti fiatalok válaszaiból születtek a 2016-os Magyar Ifjúsági Kutatás adatai. Az ország minden részéből 8000, közel fele fiú, fele lány vett részt a kutatásban, akik befejezték a 8. osztályt egészen azokig, akik lezárták felsőfokú tanulmányaikat.
A kutatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelésére az Új Nemzedék Központ és a Társadalomkutató Kft. végezte. Ha érdekelnek további adatok, akkor keresd az egész kutatási beszámolót az alábbi linken: http://www.ujnemzedek.hu/magyarifjusag2016
A gyorsjelentés itt tölthető le!

Biztosíthatlak, hogy találkozol benne érdekes statisztikai adatokkal.
Neked mi volt benne a legmeglepőbb?

Kováts Andrea